Energi Norge vil ha datalagring i Norge

Med billig strøm, god plass og et stabilt klima skal investorer lokkes til Norge for å etablere kjempesentre for datalagring. En ny vekstnæring, håper EnergiNorge.

Vi ønsker å løfte fram dette som et spennende område for industri og næringsutvikling i Norge, sier administrerende direktør Oluf Ulseth i EnergiNorge, som organiserer nesten samtlige norske kraftprodusenter.

Fordobling av verdens datamengder annethvert år

Verdens samlede datamengder fordobles annethvert år, og markedet for store datasentre er økende, ifølge Ulseth. Det investorene ser etter er nok strøm, nok fiber og nok plass. Her framstår Norge som svært attraktivt, mener Ulseth og viser til at 30 norske kommuner nå er i gang med å undersøke mulighetene.

Dette er et vekstmarked som er svært attraktivt for oss. Dette går veldig fort. Vi anslår at det skal etableres opptil 200 sentre i Europa fram mot 2020, sier Ulseth.

Datalagring som vekstnæring

Onsdag var næringsminister Monica Mæland invitert til DigiPlex datasenter i Fetsund for å lære mer om datalagring som vekstnæring. DigiPlex er Norges største datasenteroperatør.

I våre naboland har datagiganter som Facebook og Google allerede etablert seg. Facebooks datasenter i Luleå i Sverige vil på sikt utløse 4500 nye arbeidsplasser og 1 milliard euro i investeringer, ifølge en ringvirkningsanalyse gjort av konsulentselskapet Boston Consulting Group.

  • Publisert
EnergiRike er et samarbeidsorgan for å fremme energi- og prosessindustrinæringen i Rogaland og Hordaland.

Medlemmer