Norges tre viktigste Brexit-prioriteringer

I det Europa går inn i urolige tider er det viktig å pleie et godt forhold til EU og Storbritannia samtidig.
Storbritannia har vært en veldig god samarbeidspartner for Norge i mange tiår og århundrer. Det skal vi fortsette å pleie sier Europaminister Frank Bakke-Jensen.

Tre Brexit-prioriteringer

Dette er den nye EU-og EØS-ministerens tre viktigste prioriteringer i det EU og Storbritannia skal inn i tøffe forhandlinger.

  • Opprettholde et godt forhold til både EU og Storbritannia samtidig.

Vi har god kompetanse på å forvalte EØS-avtalen og forhandle denne typer avtaler. Det er veldig få som har så lang erfaring på dette som det vi har.

  • Å gjøre jobben på hjemmebane med EØS-avtalen.

Vi skal skaffe EØS-avtalen legitimitet med å ta debatten i Norge om hvor viktig denne typer avtaler er. Verden og Europa er nå i en situasjon hvor vi skal samarbeide mer, ikke mindre.

  • Jobbe i allianse med andre nordiske land.

Vi har formannskapet i Nordisk Ministerråd. Nordens rolle i et mer urolig Europa blir viktig i nær fremtid. Det er et godt verktøy for å posisjonere seg i forhold til den type forhandlinger vi skal inn i fremtiden.

 

Uavklart for nordmenn i Storbritannia

Sveriges EU-minister, Ann Linde fikk i forrige uke overskrifter i The Guardian etter at hun sa hun var sjokkert over graden av fremmedfrykt og usikkerhet svensker i Storbritannia har opplevd etter folkeavstemningen. Linde uttrykte bekymring for hvilken fremtid svensker som EU-borgere vil ha i Storbritannia og krevde at dette avklares før Brexit-forhandlingene starter. EØS- og EU-borgere er likestilte. Dette gjelder derfor også nordmenn som bor og jobber på De britiske øyer eller i Nord-Irland.

 

Vil ikke begå en Trump

En ny handelsavtale med Storbritannia blir den viktigste oppgaven så snart britene er ute av tollunionen og EUs indre marked.

USAs påtroppende president Donald Trump sier britene stiller fremst når det gjelder å få plass en ny handelsavtale. Dette har irritert enkelte i EU fordi Trump er svært kritisk til TTIP, avtalen som EU og Obama-administrasjonen har jobbet med siden 2013. Dessuten styrker det statsminister Theresa May.

Frank Bakke-Jensen mener de neste to årene med forhandlinger mellom Storbritannia og EU gir tid til å sondere. Det handler først og fremst om å komme i posisjon for en ny avtale. Jeg mener vi skal være såpass ambisiøse at vi har en avtale med Storbritannia som er minst like god som den avtalen vi har med EU, sier Bakke-Jensen.

 

EnergiRike er et samarbeidsorgan for å fremme energi- og prosessindustrinæringen i Rogaland og Hordaland.

Medlemmer